Historie

Hieronder leest u hoe het bedrijf, vanuit noodzaak ontstaan, in ruim 100 jaar is uitgegroeid tot een begrip op gebied van modelbouw en architectonische modellen. Ook vindt u een aantal foto's van het 100 jarig jubileum dat we uitgebreid hebben gevierd met een tentoonstelling, deels in de lokale Oudheidskamer en op ons bedrijfsterrein te Ridderkerk.

Oprichter Cornelis Dubbelman

Dubbelman Ridderkerk ontstond in 1906 toen oprichter, modelmakersbaas Cornelis Dubbelman, door omstandigheden werd gedwongen om een keuze te maken tussen zijn baan of de politiek. Het werd de politiek, waarna hij besloot om de gietmodellen, die hij destijds voor Smit Electro maakte, in eigen beheer te gaan maken. In eerste instantie produceerde hij houten modellen voor ijzer- en kopergieterijen in de omgeving. Dit breidde zich al snel uit met de levering van teakhouten stuurraderen voor schepen met opdrachtgevers uit heel Nederland en België. Gaandeweg breidde het assortiment zich nog verder uit met teakhouten stuurhutten en licht- en schuifkappen.

Vanaf 1912 Scheepsmodellen

Vanaf 1912 nemen de zaken pas echt een vlucht, als Dubbelman bij toeval een gat in de markt ontdekt; een klant “dwingt” hem tot het vervaardigen van een scheepsmodel. Binnen 6 jaar is de basis gelegd voor een wereldwijd bekende scheepsmodellenfabriek.

Als Cornelis in 1930 overlijdt, neemt zoon Antonie het roer over van zijn vader. Aan hem de taak om ervoor te zorgen dat de hoge investeringen die zijn vader heeft gedaan worden terugverdiend. En dat tijdens de moeilijke jaren van de crisis en de tweede wereldoorlog. Na een aantal lastige jaren weet Antonie de zaak te laten floreren, mede door de focus meer en meer te leggen op het modelbouwen. Later wordt de modelbouw de hoofdactiviteit en enige broodwinning van Dubbelman Ridderkerk B.V..

Al 3 generaties lang een familiebedrijf

Als in 1972 Harry het bedrijf van Antonie overneemt, blijft Antonie het bedrijf met raad en daad terzijde staan tot ver na zijn 80e. Inmiddels is ook Harry met pensioen, maar hij werkt nog steeds mee aan de productie van de modellen en het runnen van het bedrijf.

100 jarig jubileum

Inmiddels bestaat Dubbelman Ridderkerk ruim 100 jaar. Dit jubileum is uitgebreid gevierd met een boek en een overzichtstentoonstelling in de Ridderkerkse “Oudheidskamer” waarvoor verschillende modellen door klanten ter beschikking werden gesteld. Een speciaal voor de gelegenheid gerestaureerde maquette van kasteel Middachten en de andere uitgestalde modellen konden worden bewonderd door de burgemeester mw. J.H.M. Hermans-Vloedbeld, zakenrelaties en andere geïnteresseerden.

Hieronder ziet u een impressie van deze feestelijke gelegenheid en diverse foto’s van de modellen, waaronder loodsboot, stoomhopper en opleidingsschip Eendracht.